אוקטובר
הימים אמנם עדין חמים אך הלילות כבר מתקררים והסתיו בפתח. בסוף החודש נחגוג את סוכות, חג האסיף, שמסמל את את סיום השנה החקלאית בארץ. בתקופה זו נשתול את המחזור הראשון של ירקות החורף, פרחי חורף ופקעות, ונתחיל להכין את הגינה לחורף.
- תחילת אוקטובר – לשתול תפו”א.
- זה הזמן להכניס צמחים עדינים לחממה, עוד לפני שמזג האוויר נעשה ממש חורפי. כגון סלביה, גרניום, פוקסיה, סוקולנטים.
- להמשיך לקטום פרחים כדי להנות מסיבוב פריחה אחרון לפני החורף.
- איסוף זרעי קיץ – כמו זרעי הבזיליקום לאחר שיבשו על השיחים.
- עדיין לא מאוחר לאסוף ייחורים, במיוחד של צמחי תבלין.
- ניתן עדיין לשתול או להזיז צמחים. תקופת הגדילה של שיחים ועצים ירוקי-עד ונשירים הסתיימה, אך האדמה עדיין חמימה כך שלשורשים יש עדיין זמן לגדול ולהתאקלם. להמשיך להשקות באופן קבוע.
- לשתול פקעות שיפרחו באביב.
- לזרוע אפונה ריחנית
- זה הזמן לטייב אדמה בקומפוסט כך שתהיה מוכנה לשתילה באביב.
- לאסוף קומפוסט עלים leafmould
- להוסיף כיסוי אדמה מסביב לפרחי אביב perennials עם תערובת של 50:50 leafmould של שנה שעברה ותערובת קומפוסט.
- לגזום ורדים מטפסים. הפריחה היא על ענפים חדשים באביב לכן נגזום ענפים פגומים, חופפים, או כאלה שצומחים פנימה למבנה הצמח. נגזום גם כולל side shoots לאורך הענפים ולהשאיר ענף קטן עם כמה עלים. לא לשכוח לקשור ולעגן לקראת החורף.
- שתילה של עצי ארץ ישראל ועצי הדר, שיפרחו באביב.
- עצים ושיחים נשירים נכנסים לתרדמת חורף.
- גינת ירק – לצמצם השקייה (פעמיים בשבוע) עד בוא הגשמים של החורף.
- שתילה של מחזור ראשון של ירקות חורף (עלים ושורש).
- לפני הגשמים נשתול פרחי חורף ופקעות – כלניות, רקפות, נרקיסים, יקינטון, חצבים, ותורמוס, חרציות, חוטמית זיפנית, ציפורן חתול, אפונה ריחנית, וכובע נזיר. עם בוא הגשמים, הגינה תפרח.
נובמבר
הימים מתקצרים ולפני שיא החורף נשתול פקעות שיפרחו באביב. העצים בשלכת ולכן נאסוף עלים לקומפוסט ו leafmould וכחיפוי סביב עצים ושתילי ירקות. בחודש הזה מומלץ לשתול את המחזור האחרון של ירקות החורף.
- בכדי לטייב את האדמה היבשה של אחרי הקיץ, נתחיל לתחח ולעשב את הגינה, בעיקר את ערוגות הירק וסביב עצי הפרי. פעולה זו תאפשר למיי הגשמים לחלחל פנימה, תספק אוויר למערכת השורשים של זרעים ושתילים ותמנע את התקשות פני הקרקע.
- שתילת צמחי תבלין – זורעים פטרוזיליה, כוסברה ושמיר. שותלים נענע, זעתר, אורגנו, קורנית, רוזמרין, מרווה, לוונדר, עשב לימון, לואיזה. מומלץ לשתול הרבה בכל הגינה. הם יפים, טעימים ובריאים, מסייעים למשיכת חרקים מועילים ולסילוק מזיקים, ואינם צורכים טיפול רב או השקיה רבה.
- בתחילת נובמבר – לשתול פקעות פרחים. למשל נרקיסים – פריחה בכריסטמס. לשתול את הפקעות מתחת לפני השטח של תערובת שתילה בעלת ניקוז גבוה. נרקיסים מעדיפים אדמה לחה אך לא רטובה. ולשים אותם במקום מואר וחמים. הפקעות יפרחו תוך 4 שבועות, והפרחים יפרחו לתקופה ארוכה יותר אם יהיו במקום קריר.
- לשתול טוליפים – באדמה בעלת ניקוז טוב, בעומק של לפחות 30 ס”מ. ככל שנשתול אותם עמוק יותר כך הגבעול יהיה חזק וישר. שתילה בעציץ תאפשר ניקוז טוב וגם ניתן לשתול את הפקעות בשכבות כך שהסוג שפורח קודם נשתול בשכבה התחתונה (עמוק יותר).
- לשתול שום.
- בסוף הסתיו – לזרוע אפונה ריחנית.
- לגזום דליות – לגובה 15 ס”מ לאחר שהעלווה הסתיימה. להוציא את השורשים מהאדמה ולשים אותם הפוך במשך כמה ימים כדי שהגבעולים והשורשים יתייבשו קצת. לאכסן אותם בכלי או עציץ באדמת שתילה ישנה וורמיקולייט. הרעיון הוא לשמור אותם במקום יבש, קריר וחשוך, אבל לא לתת להם להתייבש לגמרי. להשקות בקטנה מדי פעם ולבדוק שלא התייבשו או התעבשו. לאורך החורף הצמחים לא יגדלו רק ישארו בחיים.
- leafmould – להמשיך לאסוף עלים לקומפוסט
Photo by pure julia on Unsplash