השילוב הנכון – בין חומרים רטובים כגון, פירות, ירקות, דגנים, וקליפות ביצים, לבין חומרים יבשים כגון, עלים יבשים – יוצר קומפוסט שנראה ומריח כמו אדמה טרייה.
ישנן 2 דרכים להכין קומפוסט:
- השיטה החינמית היא להניח את תערובת החומרים בכלי גדול ופתוח בפינה מרוחקת בחצר. החסרון בשיטה זו הוא ששאריות החומר הרטוב שנרקב לאט עלול להזמין עכברים ושאר מכרסמים.
- השיטה המומלצת היא לקנות כלי קומפוסט ייעודי, סגור אך מאוורר. אני בחרתי בקומפוסטר עגול, כי יש לו פתח עליון להוספת חומרים רטובים ויבשים, נוח לגלגל אותו מדי כמה ימים על מנת לערבב את החומרים, וגם מפני שהוא נראה כמו חללית שנחתה בחצר. הקומפוסטר ממוקם קרוב למטבח כדי שיהיה נגיש ונוח לקפוץ אליו אחרי כל ארוחה.
כל עוד נשמור על איזון נכון בין החומרים הרטובים והיבשים, תערובת הקומפוסט לא תפיץ ריחות בכלל. אם אתם מרגישים בסרחון קל, סימן שצריך להוסיף עוד חומרים יבשים.
קומפוסט או הומוס – מה ההבדל?
הקומפוסט מתפרק ומדשן את האדמה לאט ולאורך זמן. הוא משפר את המינרלים המשמשים כמזון לצמחים, ומסייע לחיים האורגניים בקרקע.
הומוס הוא בעצם תמצית החומר האורגני בקומפוסט. הוא פועל כדשן מהיר ולכן הוא מיועד בעיקר לפיזור בעציצים כמזון לצמחים שלנו, לחיזוק שתילים במצוקה, ולאיזון אדמות חומציות מדי. הומוס לא מטיב עם מבנה הקרקע (כמו קומפוסט) ופחות מתאים להשבחה של פוריות האדמה.
מתי מוסיפים קומפוסט?
כדאי לתחח את הקומפוסט לתוך האדמה, אך אפשר גם לפזר אותו על האדמה, לחפות אותו בעלים יבשים ולהשקות על מנת להחדיר אותו לעומק האדמה.
מומלץ להוסיף קומפוסט לפני כל עונת שתילה של גינת ירק, בהקמת ערוגה חדשה, או על מנת להשביח אדמה בעייתית.
עצי פרי גם ישמחו לשכבה של קומפוסט, לפני תחילת עונת הצמיחה שלהם – להדרים בסתיו, לנשירים בסוף החורף. לעומת זאת, עשבי תבלין יסתפקו במעט קומפוסט פעם אחת בשתילה.
רעיונות לקומפוסט זריז
- ברוב המקרים הקומפוסט יהיה מוכן לאחר כחצי שנה. על מנת לזרז את התהליך מומלץ לטחון את החומרים הרטובים במעבד מזון לפני שמוסיפים אותם למיקס של הקומפוסט.
- להכניס קליפות של פירות וירקות לבקבוק עם מים שיכסו את הכל. להשאיר בחוץ לכמה ימים שהכל יתסוס. אחכ לסנן את הקליפות ולהשקות את הצמחים עם המים שנותרו.
- להשרות עדשים או גרגרי חומוס ל 4-5 שעות, לסנן ולהשקות צמחים עם הנוזל שנשאר.
- מומלץ להשקות כשהאדמה יבשה, אז הצמח ישתה יותר והאפקט יהיה יותר טוב.
קומפוסט עלים Leafmould
בניגוד לקומפוסט שכולנו מכירים שמתפרק בעזרת בקטריות (בין השאר), קומפוסט עלים מתפרק בעזרת פטריה. קומפוסט עלים ממש פשוט להכנה רק דורש הרבה סבלנות – לוקח בערך 6 חודשים לעלים להתפרק לחצי-קומפוסט, והזמן האידאלי הוא כשנתיים. אבל בסוף מקבלים זהב.
הרעיון הוא לאסוף עלים לאורך כל השנה, אם הם גדולים אז לעבור עליהם עם מכסחת דשא (הדשא הקצוץ רק מוסיף לתערובת) ולשמור אותם באיזור מוצל בגינה. אפשר לתקוע כמה מוטות או במבוק באדמה, לחבר בצדדים עם רשת לולים או כל רשת אחרת ולמלא בעלים. עלים יבשים מתפרקים לאט, לכן עדיף לאסוף עלים רטובים או פשוט להרטיב אותם בצינור לפני שמוסיפים את השכבה השנייה ומדי פעם נאוורר עם קלשון.
אפשרות נוספת, במידה ואין מקום בגינה, אפשר לשים את העלים בשקית אשפה שחורה עם חורים לניקוז בתחתית, להרטיב אותם ולתת למים להתנקז, ולשכוח אותם במקום חשוך.
ניתן להשתמש בקומפוסט עלים באביב גם במצב חצי מפורק כמייטב אדמה, או בחורף ככיסוי אדמה מסביב לצמחים. קומפוסט מפורק לחלוטין (לאחר שנתיים) מצוין להוסיף לתערובת שתילה או כתערובת זריעה בפני עצמה.