עלי בזיליקום - גידול צמחי תבלין

Basil

מוצא: איזורים טרופיים באפריקה ודרום מזרח אסיה
שמש מלאה, צל חלקי
גובה: 60 ס”מ
מרווחי שתילה: 50 ס”מ
צריכת מים: בינונית
קצב צימוח: מהיר

בזיליקום מעדיף שמש מלאה, השקייה תכופה, ואדמה בעלת ניקוז טוב מדושנת בקומפוסט.

הבזיליקום אוהב מזג אויר חם ונעים, ולכן נראה במיטבו בקיץ. לקראת הסתיו יתחילו עמודי תפרחת לבצבץ, ומומלץ לקטום אותם אם אתם רוצים לגרום לצמח להמשיך להוציא עלים חדשים. זהו צמח חד-שנתי ובחורף הוא נגמר.

אם אתם מגדלים את הבזיל בעציץ, שימו לב שהוא לא יתייבש. הצמח מעדיף אדמה לחה בעלת ניקוז טוב, ושמתי לב שאצלינו בגינה שמש מלאה קצת קשה מדי עבורו לכן העברתי אותו לפינה עם צל חלקי איפה שטוב לו.

מומלץ להתחיל לזרוע בפברואר, וזריעה נוספת בסוף מאי-תחילת יוני. לשתול את הבזיליקום במרחקים של 25 ס”מ לפחות. לוקח בערך 8 שבועות עד שנוכל להתחיל לקצור את העלים.

עגבניות ובזיליקום הם שכנים מצוינים – בגינת הירק, ובצלחת. ישנם סוגים שונים של בזיליקום – סגול, לימוני, ותאילנדי, ולכל אחד יש טעם קצת שונה מהבזיל שכולנו מכירים.

גיזום

על מנת לגדל שתיל צפוף וחזק עם עלים גדולים וריחניים, מומלץ לקטום את הגבעולים פעם בשבועיים באופן קבוע. אם השתיל עדיין צעיר, חכו שיהיה בגובה של לפחות 10-15 סמ לפני שאתם מתחילים לגזום.

העלים צומחים בסטים של זוגות, לכן נספור מלמעלה 4 סטים של עלים לאורך הגבעול ונגזום בזוית של 45 מעלות ישר מעל הסט החמישי של העלים. מנקודת החיתוך שעשינו יצאו בהמשך 2 גבעולים.

טיפ קטן – לאחר שגזמתם את הגבעולים שימו אותם בכוס עם מים, כמו זר פרחים על שולחן האוכל או במטבח. הניחוח והמראה הטבעי פשוט נפלאים.

בזיליקום כל השנה

במרפסת או בגינה, שיח הבזיליקום קל מאד לגידול, לכן אין שום תירוץ לקנות אותו בסופר. השיטה הטובה ביותר היא להנות ממנו בתקופת הקיץ, ולפני החורף מומלץ לגזום את השתיל בבסיס הגבעול (בשעות הבוקר), לקטוף את כל העלים, לשטוף במים, לייבש אותם היטב ולהקפיא. כך נוכל להנות ממנו לאורך כל השנה.

למה להסתפק בעציץ בזיליקום אחד כשכל כך פשוט להכין ממנו שתילים נוספים?

רוב האנשים שקונים בזיליקום במשתלה משאירים אותו בעציצון הקטן עד שהוא נגמר. אז יש לי בשבילכם טיפ ממש פשוט – כל עציצון כזה מכיל הרבה שתילים קטנים. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להוציא את הצמח מהעציץ ולהפריד בעדינות את השתילים ל 3-4 קבוצות. לאחר מכן, שתלו כל קבוצה בעציץ נפרד. כך תוכלו להנות מכמות יפה של בזיליקום או לפנק את החברים במתנה ריחנית וטעימה.

Comments

היי, המאמר פשוט נלא ומוסבר באופן הכי קל, תודה ! קניתי עציצון של בזיליקום רציתי לשאול גם על החלוקה שלו איך אני עושה את זה, וגם על הגיזום לא הבנתי אני יורד 4 סטים ואיפה חותך ואיך בדיוק? אם שייך להרחיב בעניין, תודה.

החלוקה ממש פשוטה! קודם כל נוודא להשקות את הצמח. כשהאדמה רטובה, פשוט לשלוף מהעציץ ולבצוע את האדמה לכמה גושים, בכל אחד מספר של שתילים. כל עוד נחלק בעדינות כך יפגעו מעט מאד שורשים.
לגבי הגיזום – יש לנו את הגבעול הראשי, ממנו יוצאים סטים של עלים. כל סט עלים יוצא מנקודה שבה נמצאים הורמונים של גדילה. הרעיון הוא, שלא משנה היכן נחתוך לאורך הגבעול, אנחנו רוצים לחתוך מעל סט של עלים.

הי
רציתי להגיד שהאתר מקסים ומעוצב יפה.
יש לי שאלה בנוגע לצמח הדס קטן עלים, אשמח לשמוע טיפים לגיזום ואופן גידול.
תודה,
עדי.

תודה עדי! צמח ההדס אוהב שמש מלאה. שמתי לב, שאם שתול באדמה ההדס לא זקוק להרבה השקייה. לעומת זאת, אם שתול בעציץ ומקבל שמש ישירה, הוא עלול להתייבש די מהר.

תרגישו חופשי לשאול שאלות ולשתף טיפים