בארץ ישנם שני סוגים: שום שמיובא מסין ושום ישראלי. הסוג שמגדלים בארץ בעל ארומה וחריפות גבוהות יותר וטעמו נפלא. את השום נשתול בסוף הסתיו (נובמבר) על מנת שהשורשים הקטנים יספיקו להתפתח לפני הקור של החורף, ונקצור אותו באביב- קיץ.
שתילה וטיפול
שום מעדיף שמש מלאה ואדמה מדושנת בקומפוסט, בעלת ניקוז טוב. שותלים את שיני השום בשורה במרווחים של 20ס”מ, בעומק 2.5 ס”מ מתחת לפני השטח. פשוט לדחוף את שן השום לאדמה האוורירית – הקצה עם השפיץ כלפי מעלה. באופן כללי, שן שום גדולה תתפתח לפקעת גדולה (לכן מומלץ להמנע מלשתול את שיני השום הקטנות).
לאחר שהשורשים התבססו באדמה גבעולים ירוקים מתחילים לבצבץ. שום זקוק לקור, במידה ושתלנו מוקדם מדי ומזג האוויר עדיין חם, שיני השום עלולות להתפתח לפקעת אחת קטנה מבלי להתחלק לשיניים נפרדות. במקרה כזה, פשוט השתמשו בהם לזריעה בעונה הבאה.
כמו כל משפחת הבצלים, שום זקוק לאדמה נקייה מעשבים, והשקייה קבועה לאורך תקופת הגדילה. מומלץ לחתוך ולהסיר גבעולים עם זרעים.
קציר ואחסון
מומלץ להפסיק את ההשקייה ולתת לשום להתייבש לפני שאוספים. מומלץ לקצור את השום כשהוא מוכן אחרת הפקעות יתחילו לקמול. כשהעלים מצהיבים זה אומר שהשום מוכן (בערך בתחילת יולי?) – זה הזמן להוציא אותם, להניח אותם על האדמה, ולתת להם להתייבש בשמש. אפשרות נוספת היא לאכסן אותם (כמו שהם עם העלים) במקום יבש ומאוורר ולתת להם להתייבש במשך כמה שבועות.
כאשר כל העלים והגבעולים התייבשו לגמרי, זה הזמן לחתוך אותם ואת השורשים ולהסיר את המעטפת היבשה. לאחסן בסל במקום קריר, מאוורר ויבש (לחות תגרום לשום להירקב).
Photo by team voyas on Unsplash
Comments
שלום
יש לי שיני שום לא מקולפות גדולות ששמרתי לזריעה
היכן אני שומרת אותם עד למועד הזריעה (ספטמבר- אוקטובר)
האם רצוי לשמור אותם במקרר ?
תודה