אני בחרתי לשתול את גן הירק שלנו בערוגות מוגבהות בנסיון להציל את השתילים העדינים מקבוצת חתולים סקרניים ושתי כלבות נמרצות. בסופו של דבר, שמחתי לגלות שהערוגות המוגבהות גם מקלות על עבודות התחזוקה השוטפות וגם נראות נפלא!
לאחר שהצבתי את הערוגות במקומם והכנתי את מערכת ההשקייה והטפטפות, הגיע השלב להכנת האדמה. זהו אחד השלבים החשובים ביותר ומומלץ לא לוותר עליו היות ואדמת שתילה טובה ובריאה תבטיח לנו ירקות נפלאים. תאמינו לי, מנסיון.
בערוגות המוגבהות שלנו בחרתי בשיטת השכבות. העיקרון המרכזי הוא שהשכבות התחתונות יהיו מורכבות מחומר אורגני גס כגון, חתיכות עץ ושברי ענפים, שיתפרקו בהדרגה ויעשירו את האדמה לאורך זמן. השכבה הבאה שמעל תהיה שכבת חומר אורגני עדינה יותר, כגון ענפים קטנים, מזון במצב ריקבון חלקי מערימת הקומפוסט או גזם ועלים יבשים. מעליה נשים שכבת אדמת שתילה רגילה מעורבבת עם קומפוסט.
לבסוף נפזר שכבת חיפוי של חומר אורגני יבש כגון, רסק עץ, עלים יבשים, או עיתונים, בכדי למנוע התאיידות והתחממות יתר של האדמה, לשמור על לחות האדמה, ולצמצם עשבייה. בנוסף, בחרתי לסדר בצפיפות חלוקי נחל בין השתילים כדי למנוע מהחתולים לחפור באדמה האוורירית ולפרק לי את השתילים העדינים.
אדמה היא אלמנט חי. ואדמה טובה מכילה מיקרואוגניזמים שמזינים ומאווררים אותה. עקרון בסיסי בגינון אורגני הוא כמה שפחות להפוך את האדמה כדי לא לפגוע בחיים הקטנטנים שבה. זו גם הסיבה שהחלטתי להשאיר את הערוגות שלנו ללא תחתית, בכדי לא ליצור מחסום בין החיים בערוגה לבין החיים באדמת הגינה.
במקום להפוך את האדמה, לפני כל עונת שתילה צריך לקלטר את האדמה בעזרת קלשון – אנחנו בעצם הופכים ומאווררים רק את השכבה העליונה של האדמה. כך אנחנו מאפשרים לאויר ומים לחלחל לשורשים של השתילים, וגם עוקרים את העשבים שצמחו.
במידה ושותלים בערוגה באדמה, לאחר שפזרנו קומפוסט, תחחנו את האדמה, והשקינו, לפני הזריעה או השתילה חשוב לתת לאדמה זמן להתאושש ולקלוט את הקומפוסט. מומלץ להשקות באופן קבוע במשך שבוע-שבועיים על מנת שזרעי העשבים ינבטו ואז נקלטר את העשבים שצמחו פנימה לתוך האדמה. הרעיון הוא לשמור על ערוגת הירק נקייה מעשבים.
Comments
האם אתם יכולים לתת טיפים לגבי גידול שמיר? קניתי שתיל מוכן מהמשתלה ואני רוצה לשתול ישר באדמה שבגינה. איך לטפל בו, כמה מים? איך לגזום אותו כדי לאכול?